Preskoči na glavno vsebino
Drava Bike
Ptuj–Ormož
Etape 4

Ptuj–Ormož

Ptuj–Ormož

Prenesi GPX
Teškoća:
Tehnika:
Kondicija:
Dužina: 28 km
Čas: 2:45
Udio asfalta: 74 %
Uspon: 93 m
Nizbrdica: 101 m
Višinogram

S Ptuja pot nadaljujemo najprej mimo Ptujskega jezera, ki je s 346 hektari največje slovensko umetno jezero na Dravi. Nastalo je z zajezitvijo reke Drave pod Ptujem.

Reka Drava se po Dravskem polju razlije v svoji naravni obliki skozi več krajinskih parkov. Eden od njih je Krajinski park Šturmovci v Novi vasi pri Markovcih. V trikotniku med staro strugo Drave, Dravinjo s haloškim robom in videmsko ježo pod nasipom Ptujskega jezera leži 125 hektarjev obsegajoč ostanek obrečne pokrajine, ki je zavarovan kot Krajinski park Šturmovci. Čeprav je bila z zajezitvijo reke Drave naravna rečna dinamika močno okrnjena, območje še vedno odlikuje raznolikost življenjskih okolij, vse od prodišč, plitvin, mrtvih rokavov in studenčnic, do košenih in nekošenih poplavnih gozdov ter travnikov. Izmed skoraj petsto zabeleženih vrst rastlin so velika zanimivost Šturmovcev divje orhideje. Tukaj torej lahko opazujete reko takšno, kot je bila tisočletja nazaj, skupaj z vso naravo, ki jo obdaja. Na posameznih delih je tok reke tako miren in nizek, da ponuja tudi možnost osvežitve.

V nadaljevanju nas v Gorišnici razveseli Dominkova domačija, najstarejša obnovljena hiša v Sloveniji, ki je zgrajena v panonskem slogu. Nadaljujemo do Muretincev in preden prispemo v Ormož, ugledamo še čudovit grad Velika Nedelja. Skozi kraj je nekdaj tekla rimska cesta. Ormož je del Prlekije - pokrajine med Muro in Dravo in zajema širše ozemlje z ravnino in gričevjem. Arheološka odkritja uvrščajo kraj med največja srednjeveška prazgodovinska najdišča. Njegova lega nad Dravo z lepo urejeno graščino, parkom, cerkvijo in urbano urejenostjo vabi na obisk.