Družinske aktivnosti ob reki Dravi

Mesta in vasi ob reki Dravi so vedno živeli z reko, v zadnjem obdobju pa postaja Drava predvsem središče turističnih aktivnosti, prilagojenih tudi družinam z majhnimi in malo večjimi otroki, pa tudi vir bogate kulturne dediščine. Če vse omenjeno pokombiniramo že s prekrasno naravo, ki obdaja reko, odlično kulinariko in vini ter prijaznimi ljudmi, dobimo recept za čudovito preživet dan ali vikend.

Lokacija: območje Dravske kolesarske poti s kraji: Zlatoličje, Ptuj, Ormož in Haloze

Čas obiska: september 2022

Priporočen čas obiska: Praktično celo leto, le da bo potrebno določene aktivnosti pozimi prilagoditi. Za celovito izkušnjo priporočamo lep pomladni, poletni ali jesenski dan.

Priporočeno trajanje obiska: Aktivnosti je mogoče strniti v en dan, ki pa bo precej poln. Izkušnja bo zatorej precej lepša in še bolj sproščena, če načrtujete vmesno nočitev.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za vreme: suho vreme; v primeru dežja pa večji postanek v mestu Ptuj in/ali Ormož

Mi smo spodaj naštete aktivnosti doživeli v okviru celodnevnega organiziranega obiska v okviru Regionalne razvojne agencije Podravje-Maribor, v okviru projekta LAS sodelovanja Naša Drava. Projekt sledi ideji obujanja in ustvarjanja doživetij ob reki Dravi, na Dravski kolesarski poti – Drava bike. Program je res dobro organiziran, zato predlagamo, da mu v celoti (ali vsaj delno) sledite. Seveda pa je posamezne aktivnosti mogoče doživeti tudi ločeno.

1. Veslanje po reki Dravi

Čeprav smo praktično domačini, Drave nikoli nismo jemali kot reke, ki bi omogočala tudi vodna doživetja. Zato smo še toliko bolj veseli, da smo se motili. Na lepo jesensko jutro smo namreč opazovali meglice, ki so se dvigale iznad vode in številne živali v in ob vodi ter ob tem uživali v mirnosti in spokojnosti.

  • Izhodišče: Starše
  • Primerno za: vse začetnike, družine, tudi mlajše otroke, saj je zagotovljen vodič
  • Dolžina: Za pot smo potrebovali cca 45 min, z aktivnim veslanjem bi pot zmogli v polovici tega časa
  • Možnosti: Gumenjak, kajak/kanu, sup. Možno je organizirati krajše izlete in večdnevne ture.
  • Spletna stran: Pure Sport

V kolikor niste vajeni veslanja, toplo priporočamo, da se na Dravo, čeprav je mirna reka, odpravite v okviru vodene ture. Še bolj pa priporočamo vodiča Jureta, ki nas je lepo pripravil na veslanje, pokazal tehniko, hkrati pa nam po poti tudi marsikaj zanimivega povedal, kot npr. to, da so nad Dravo navdušeni predvsem tujci, ki se z veseljem po koncu še okopajo. Opozoril nas je tudi na številne ptice in njihovo domovanje na nabrežju.

Sama pot od Starš do Zlatoličja ni zahtevna in je popolnoma primerna za vse začetnike in tudi mlajše otroke (ki so sposobni sedeti do cca 1 ure). Nam je celotna izkušnja ob opazovanju okolice hitro minila, smo pa sklenili, da se z veseljem vrnemo še z mlajšim mulcem, ki bo zagotovo navdušen. Še toliko bolj, če veslanje skombiniramo z izpiranjem zlata (točka 2).

2. Izpiranje zlata

Še ena top in unikatna izkušnja, ki je ne bi pričakovali na Dravskem polju, ampak raje kje v Ameriki. V resnici pa je res precej podobno tistim stereotipom, o katerih lahko beremo v kakšnem vestern romanu. Vsekakor super doživetje, ki je najbolj potegnilo predvsem našega mulca, še toliko bolj, ker je eno mini zlato luskico na koncu tudi dejansko našel.

  • Lokacija: Zlatokopska plaža, Zlatoličje
  • Primerno za: vse starosti otrok
  • Trajanje: načrtujte vsaj kakšno uro do uro in pol
  • Spletna stran: Zlata Drava

Izpiranje zlata je nekaj, kar smo se kot družina na celotni poti morda najbolj veselili in res je opravičilo naša pričakovanja. Pa ne zgolj zato, ker bi nekaj našli (pozor, da ne bo razočaranje preveliko: ob izpiranju je moč najti mini zlate luske, kar so v resnici komaj vidne pikice), ampak ker je celotna izkušnja res super. Že sam prihod s čolnom do zlatokopske plaže in nato prikaz izpiranja zlata so doživetje zase. Dejstvo, da pa lahko celotno dogodivščino sprobaš tudi sam,55 pa še doda k pozitivni izkušnji.

Sicer smo ob prikazu izpiranja tudi marsikaj izvedeli – od tega, da je potrebno za nekaj gramov presejati kar 20 kubikov zemlje pa do tega, da so na tem območju iskali zlato že Stari Rimljani. Kljub temu, da tukaj zlato izpirajo že več stoletij, celo tisočletij, pa se še vedno najdejo mini luskice, od 1mm do največ 5mm, kar pomeni, da je potrebno za 1 gram zlata tudi do 100.000 luskic. Mi smo našli eno, torej obogateli ravno nismo :).Zato pa več kot priporočamo takšno vodeno doživetje, ki je lepa zaokrožena celota. Dodaten plus za ekipo pa tudi na račun velike prilagodljivosti in številnih neumornih vprašanj s strani našega mulca, ki si je obupno želel “nekaj” najti.

Po izpiranju zlata se prileže tudi zlatokopska malica – lepa izkušnja s pomočjo lokalnih kmetij (Selinšek, Golob), ki so nas postregli z domačimi dobrotami.

Pa še nasvet: zlatokopska mrzlica lahko zelo potegne, zato vsaj za otroke spakirajte dežne škornje in kvalitetna dežna oblačila, saj ob vsem izpiranju zlata niti opazili ne bodo, da so že do kože premočeni (alternativa dežnim oblačilom so tudi rezervna oblačila v nahrbtniku).

3. Ptuj s številnimi znamenitostmi

Najstarejše slovensko mesto je že samo po sebi razlog za celodnevni ali kar vikend izlet. Mi smo ga že pred leti obiskali in ga dodobra raziskali, kar si lahko preberete v našem članku:

Preživite vikend z otroki na Ptuju

Ob tokratnem obisku smo pa se z veseljem sprehodili čez reko Dravo in zavili na lepo otroško igrišče ob reki v smeri Ptujskega jezera, v objemu dreves, ki nudijo senco v času poletne vročine.

4. Ormož s svojim gradom

Pot smo nadaljevali v smeri Prlekije, kjer so – kot so nam povedali – doma najboljša kulinarika (in vina) in najbolj prijazni ljudje, z največjim smislom za humor. Preverjeno, vse velja!:) Vse omenjeno smo doživeli na ormoškem gradu, kjer smo se po ogledu tudi okrepčali z lokalnimi dobrotami.

  • Lokacija: Grad Ormož
  • Primerno za: vse starosti otrok
  • Trajanje: načrtujte vsaj kakšno uro za ogled, če želite vključiti še degustacijo vin pa še kakšno minutko več:)
  • Spletna stran, odpiralni čas in vstopnina: Grad Ormož

V vstopnino gradu je vštet tudi voden ogled gradu, ki ga priporočamo, saj ni zastavljen suhoparno s kupom informacij, ki jih mulci prihodnji hip pozabijo, ampak predvsem zelo zanimivo in aktivno. V okviru ogleda spoznate sobane, ki so jih včasih uporabljali za različne priložnosti – od sprejemnice do kadilnice, in se sprehodite v smeri kapele. Ob tem si lahko ogledate še poročno dvorano z zanimivo poslikanim stropom ter nekatere stare predmete.

Še lepši pa so grajsko dvorišče in vinoteka Jeruzalem Slovenija, kjer je mogoče kupiti kar precej različnih vrst lokalnih vin. Vsekakor priporočamo, da si tudi za ta del vzamete dovolj časa.

Mi pa smo v okviru obiska tudi z veseljem preizkusili lokalno kulinariko in tako ne bomo pozabili odličnega bučnega olja pa tudi bučnih semen v številnih različicah. Preverjeno odlično je tudi vino.

5. Haloze in Park dediščine Cirkulane

V Haloze, v Park dediščine Cirkulane, verjetno ne bi nikoli zavili, če ne bi bilo slednje kot del programa. A smo tudi izjemno veseli, da smo, saj smo spoznali neizmerno voljo in energijo prebivalstva ter vizijo, da se območje turistično bolj razvije. In res imajo kaj pokazati, kar nam je pritrdil tudi naš mulc, ki je sprva nekoliko utrujeno pristopil, nato pa prvi poslušal zanimivo razlago.

  • Lokacija: Park dediščine Cirkulane
  • Primerno za: vse starosti otrok, mlajših razlaga morda ne bo toliko zanimala, je pa pred hišo ogromen travnik. Šolarji pa bodo z navdušenjem prisluhnili vodeni predstavitvi.
  • Trajanje: načrtujte vsaj kakšno uro za ogled
  • Spletna stran, odpiralni čas in vstopnina: Park dediščine Cirkulane

Park dediščine Cirkulane je zastavljen delno kot muzej na prostem, saj lahko že z daljave občudujete starinsko hišo, krito s slamo, v popolnost obnovljeno in primerno za obisk in razstavne namene. Dopolnjuje jo še gospodarski del, v katerem je ohranjena originalna lesena preša. V notranjosti bivalnega dela pa ob lepo in zanimivo vodeni turi spoznate številne predmete, ki so jih včasih uporabljali za kuhanje, obdelovanje zemlje, pridelavo pridelkov in izdelovanje drugih pripomočkov za življenje. Presenečeni smo bili, da številnih predmetov sploh ne poznamo več, otroci pa sploh ne. Kljub temu je razlaga tako zanimiva, da smo v ogledu uživali celotna družina. V nadaljevanju smo spoznali tudi hlev s svinjakom in kurnikom ter prostorom za steljo.

Hišo obdaja lepa zelenica z vrtičkom zdravilnih rastlin in zelišč, sadovnjak in čebelnjak. Ob starejši hiši je tudi popolnoma nov večnamenski prostor, ki je primeren za druženja in pogostitev, kjer smo ponovno z veseljem podegustirali lokalne dobrote.

Zapisano smo doživeli na lepem družinskem izletu. Za dodatne informacije nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si. Hvala!

Avtor besedila in fotografij: kamzmulcem