Izpiranje zlata na reki Dravi

Na Vurberku ob reki Dravi, kjer tradicionalno poteka tekmovanje gasilsko reševalnih čolnov, je v soboto 18. junija 2022 potekal zanimiv in dobro obiskan dogodek v sklopu projekta NAŠA DRAVA, ki so ga organizirali Občina Duplek, LAS Ovtar Slovenskih goric, Občina Starše in Turistično društvo Starše.

S kratkim igranim prizorom o podelitvi pravic za izpiranje zlata in delavnico s prikazom rancarije, pomena reke Drave in življena ob njej ter prikazom izpiranja zlata, smo se za trenutek vrnili v zgodovino naših krajev. Z domačimi vižami so dogodek popestrili Lukasovi frajtonarji. Grajska gospoda z Vurberka je podelila pravico za izpiranje zlata »goldvašerjem« iz Starš. Na dupleški strani reke smo se še okrepčali z lokalnimi dobrotami in se nato z rancami po reki Dravi spustili do »Zlate plaže« v Zlatoličju v Občini Starše.

Tak dogodek se lahko ob dobrem medsebojnem sodelovanju razvije v 5-zvezdični turistični produkt, ki je zanimiv za različne ciljne skupine.

Dogodek je potekal v okviru operacije »NAŠA DRAVA« (Podukrep 19.3 – sodelovanje med LAS), ki je sofinancirana s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.