Art:reSet na Lentu v Mariboru

Datum

Lokacija

Maribor: Vojašniška ulica (okolica Žičkega dvora): Minoritska cerkev (lokacija za prireditev in razstavo).

Območje

Mariborsko območje

Kategorije

Spremljevalne prireditve

Organizator

Art:reSet, The Netherlands

O dogodku

Predstavitev dejavnosti in materialov v ekološkem vidiku, za dobrobit narave in živali. Umetnostno-rokodelska spretnost in uk, vrhunske aplikacije klekljane čipke, uporabljivost dekorativnih izdelkov z razstavo končnih izdelkov.

Predstavijo se:
Bojana-Iris Kos Grabar, Jasna Klara Kozar, Tina Koder Grajzar, lokalne izdelovalke klekljane čipke in drugih pletenin. Prodajna razstava izdelkov iz čipke in sorodnih pletenin s spremljevalnimi ustvarjalnimi predstavitvami spretnosti prepletanja niti. Razstava strokovne mednarodne literature in ekoloških tekstilij/surovin/materialov. Delavnice risanja vzorcev za čipko in tehnik pletenja in prepletanja.

Dogodek se bo odvijal v soboto, 10. junija, med 12. in 18. uro.

Poiščite nas na Vojašniškem trgu, kjer bomo pred durmi Lutkovnega gledališča in Minoritske cerkve predstavili razstavo fotografskih plakatov o življenju konj v preteklosti in sedaj. Razstava je sestav slikovnih dokumentov Mednarodnega združenja rejcev pasme konj BBK iz Hrastnika, Pokrajinskega arhiva Maribor, Umetniškega kabineta Primož Premzl, Art:reSet. S festivalskim druženjem bomo počastili zgodovinske znamenitosti in izkopanine varovane v kletnem muzeju, ki pričajo o preteklem življenju na nabrežju reke Drave. Pridružila se bo mag. Jasna Klara Kozar, slikarka, priznana upodobiteljica reke in drugih mariborskih pejsažev v oljnih slikah malih in večjih velikosti.

Pred več kot 800 leti je kot del Žičkega gradiča obstajala tudi konjušnica. Vsa dolga leta propada enako kot nekaj sesutih ali opuščenih zgradb mariborskega Lenta, ki v obarvanem soju zida mejijo na breg reke. Junija 2016 smo ob otvoritvi prvega Drava festivala nekateri imeli srečo, da smo se udeležili strokovnega vodenja po nevarnih udorih starodavne zgradbe. O tem, kdo so bili vojaki, menihi in njihovi konji, od kod so prihajali in kam so bili napoteni, lahko ugibamo.