Projekcije Dokumentarnih, Potapljaških in Eko filmov

Datum

Lokacija

"Benetke" ob obrežju reke Drave ali ob Vodnem stolpu

Območje

Mariborsko območje

Kategorije

Kultura

Organizator

EZL-EK Društvo za interesno in umetniško delovanje

O dogodku

Filmi bodo predvajani v soboto, dne 10. 6. 2017 on 21 uri.

1. MARIBOR IN NJEGOVA NAJSTAREJŠA TRTA NA SVETU (11 min).

Dokumentarni kratki film MARIBOR IN NJEGOVA NAJSTAREJŠA TRTA NA SVETU je najuspešnejši skupni film znanega mariborskega filmskega dvojca, Franca Kopiča kot snemalca, režiserja in montažerja ter Smiljana Pušenjaka kot scenarista in tekstopisca. V filmu je kronološko prikazanih več prizorov, zlasti okolje Lenta, kjer ob Dravi živi in se iz nje napaja že več kot 400 let slovita, modra kavčina...

Film je nastal leta 2010, posodobljen bil 2017, že leta 2012 pa je prejel bronasto medaljo na Eurofilm festivalu, v nemškem Reheu, kar šteje za uradno evropsko prvenstvo kratkometražnih filmov. Doslej je prejel 19 prestižnih nagrad na svetovnih filmskih festivalih kratkometražnih filmov. Med drugim je bil na Movie festivalu, v avstralskem Melbournu, ocenjen kot najboljši tuji film na festivalu, v Bagdadu (Irak) je bil na festivalu profesionalnih, kratkometražnih filmov izbran izmed 1100 filmov med 10 najboljših, v Nazaretu (Izrael), je na NEAR NAZARETH FILM FESTIVALU, zmagal, V Sanbournu (NY), ZDA je bil finalist itd. Pravkar pa ga predvajajo na festivalu kratkometražnih filmov v Los Angelesu, kjer je polfinalist.

V filmu sodelujejo: Renato Ribič (avtor glasbe), Rudi Šantl, Mariborski oktet, ansambel Idila, Alfi Nipič, Vesna Krivec (prevodi), Michael Manske (bere v angleščini), in drugi.

2. EZL EK , znameniti mariborski vogal (20 min).

Ta kratki film snemalca, montažerja in režiserja Franca Kopiča ter scenarista in tekstopisca Smiljana Pušenjaka je prvi njun skupni film, ki je nastal leta 2008. Je dokumentarec, ki je že naslednje leto, na Eurofilmforumu, v nemškem Passau, prejel srebrno medaljo, s čemer je bil nominiran na Eurofilm festival v Bad Zurzachu (Švici). Tu pa je prejel bronasto medaljo kar je štelo za uradno evropsko prvenstvo kratkometražnih filmov, za leto 2009. Film je prejel še več drugih pohval in nagrad.

V filmu nastopajo in sodelujejo znani Mariborčani.

3. PESEM SUŽNJEV (6 min.)

Film obeh, prej omenjenih avtorjev, je igrana parodija na zborsko Pesem sužnjev, iz Verdijevega Nabucca. Tudi ta film je prejel več nagrad in pohval na mednarodnih festivalih med katerimi je najpomembnejša bronasta medalja na Eurofilmfestivalu v nemškem Westerburgu, kar šteje za uradno evropsko prvenstvo kratkometražnih filmov, za leto 2011.

V filmu nastopajo Smiljan Pušenjak, moški pevski zbor Slava Klavora in drugi.

4. POGLEJTE SI, KAJ SMA SONCE IN JAZ OPAZOVALI OB REKI DRAVI (7 min.)

To je drugi avtorski, kratki film, Zorice Fingušt Fatur, sicer znane mariborske pevke. Sama ga je po svoji ideji posnela, napisala in prebrala besedilo, film pa je zmontiral Franc Kopič. Film na zanimiv način, ob enodnevnem sprehodu ob reki Dravi, odslikava dogajanja, občutke in romantiko rečnega obrežja...


Vsi trije avtorji, Franc Kopič, Smiljan Pušenjak in Zorica Fingušt Fatur, so aktivni člani Film in video kluba Maribor, Smiljan Pušenjak in Zorica Fingušt Fatur pa sta hkrati še člana upravnega odbora Društva Ezlek Maribor.