EKO teden

Datum

Lokacija

Glavni trg

Območje

Mariborsko območje

Kategorije

Ustvarjalna delavnica

Organizator

Zveza prijateljev mladine

O dogodku

Naša dejavnost bo večplastna in usmerjena v učenje, ozaveščanje in informiranje o spoznavanju in reševanju naslednjih okoljskih problemov:
- zmanjšanje količine odpadkov (hrana, embalaža, oblačila, elektronika…),
- ponovna uporaba,
- samooskrba, zdrava prehrana,
- sonaravno preživljanje prostega časa,
- trajnostna mobilnost,
- voda v naravi.

Z našo dejavnostjo želimo:
- Spoznavati posamezne okoljske probleme s pomočjo interaktivnih predstav za otroke.
- Spoznati Dravo skozi zgodovino, z ustvarjalno dejavnostjo razmišljati o pomeni Drave včeraj in danes, spoznavanju življenja v in ob reki.
- Predelava starih oblačil, ponovna uporaba različnih predmetov za drug namen, na primer: iz majice torba, iz čevlja cvetlični lonček, iz plastenke igrača...
- Z ustvarjalnimi delavnicami razvijati ustvarjalno razmišljanje (to je nujno za razumevanje okoljskih procesov in razvijanje idej, kako ohraniti naravo), motorične spretnosti (nujno tudi za gibanje v naravi, kar predstavlja vedno večji problem pri otrocih, ki se pogosto narave celo ''bojijo'' – hoja po gozdu, piki žuželk …) in uporabo naravnih in odpadnih materialov za ustvarjanje umetniških in uporabnih izdelkov (preusmerjanje potrošniške miselnosti).
- Postavitev senzoričnega poligona, s pomočjo katerega spodbujamo obiskovalce, da ''mobilizirajo'' vsa čutila in tako postanejo spet bolj dojemljivi za zvoke, okuse in vonje narave.
- Predstaviti hrano iz narave – gobe, zelišča.
- Postavitev igralnega poligona, s katerim želimo obuditi igre v naravi, izdelovanje pripomočkov iz naravnih in odpadnih materialov.