Priporočamo

Kolesarjenje po trasi Dravske kolesarske poti

Datum

Lokacija

Območje

Mariborsko območje, Ptujsko območje, Koroška

Kategorije

Šport Rekreacija

Organizator

Zavod za turizem Maribor - Pohorje

RRA Koroška

ZRS Bistra Ptuj

O dogodku

Dravska kolesarska pot v Sloveniji (od Viča/Dravograda) in na Hrvaškem (do Legrada) je sicer razdeljena na 6 etap, ki so dolge med 30 do 50 km, vendar se mi tokrat, v sklopu 2. Drava festivala ob zaključku le-tega, v mesecu juliju odpravljamo na tridnevni celodnevni kolesarski izlet. Na kolesarjenje se je možno priključiti v celoti oz. po dnevnih etapah ali le v delu poti (dopoldansko ali popoldansko kolesarjenje). Podrobne informacije najdete v nadaljevanju zapisa. Za vse nejasnosti pa lahko pokličete tudi na 031 682 373.


Petek, 14. julij:

- ob 5:20 uri vožnja z vlakom iz Maribora do Dravograda (cena 5,80 eur za osebo in cena prevoza kolesa je 3,40 eur), ob 6:58 uri prispemo v Dravograd, kjer sledi zajtrk v Dvorcu Bukovje (cena zajtrka 4,00 eur)

- začetek kolesarjenja ob 8:30 uri iz Dravograda do Podvelke (cca 35 km) - zbirno mesto Dvorec Bukovje

- kosilo v Podvelki v Restavraciji 13 predvidoma med 13 in 14 uro

- kolesarjenje iz Podvelke do Maribora (cca 40 km) od 14 ure naprej čez Lovrenc na Pohorju, Falo, po Jabolčni poti, čez Ruše v Maribor

- med 17 in 19 uro postanek na Drava centru v Mariboru: veslanje, SUPanje, vožnja z ranco preko Drave s člani Društva za vodne aktivnosti Drava

- postanek v Hiši Stare trte na kozarčku žlahtne štajerske kapljice od 19 ure naprej, večerja v Mariboru in večerno druženje v mestu

Sobota, 15. julij:

- začetek kolesarjenja ob 9 uri iz Maribora do Ptuja (30 km) - zbirno mesto Lent, Hiša Stare trte

- kosilo na Ptuju v Pomaranči predvidoma med 12 in 13 uro (v kolikor se kdo želi vrniti kar iz Ptuja nazaj v Maribor ima vlak ob 14:12 ali 16:11 uri)

- kolesarjenje iz Ptuja od 13 ure naprej mimo Ormoža ( cca 28 km) do Središča ob Dravi, kjer se lahko ohladimo v reki Dravi

- med 18 in 19 uro prispemo v Varaždin (med Ormožem in Varaždinom je cca 30 km)

Nedelja, 16. julij:

- začetek kolesarjenja ob 9:30 uri iz Varaždina do Preloga (cca 27 km)

- kosilo v kraju Prelog v Hotelu Panorama predvidoma ob 12 uri

- nadaljevanje kolesarjenja iz Preloga predvidoma ob 13 uri do Legrada (cca 20 km)

- ''shuttle'' iz Legrada predvidoma ob 16 uri


Opis poteka poti:

Petek: 14. julij: Dravograd – Maribor (75 km) - Prevozi

Po jutranjem skupnem zajtrku se ob 8:30 uri odpravimo na pot. Mestoma se ustavljamo na razglednih točkah, ob kulturnih in naravnih znamenitostih. Sredi dneva si privoščimo kosilo. Zatem kolesarimo in se spotoma ustavimo še v Športnem parku Ruše ter na Drava centru v Mariboru. Tam se bomo podali tudi na vodo. Pred oz. po večerji, odvisno od tega, kako hitro bomo prispeli v center mesta, se bomo ustavili tudi v Hiši stare trte, na fasadi katere domuje najstarejša trta na svetu. Večerni mestni utrip štajerske prestolnice vas bo očaral. Prepustite se mu.

Sobota: 15. julij: Maribor – Varaždin (86 km) - Prevozi

Zjutraj nadaljujemo v smeri proti Ptuju, najstarejšemu slovenskemu mestu. Zatem zavrtimo pedala proti Ormožu in ormoškim lagunam, vse do Središča ob Dravi (med Ormožem in Središčem ob Dravi bo ta dan dogajalo: http://www.dravafestival.si/pr...). Ne pozabite kopalk, saj se bomo osvežili v reki Dravi, če nam bo vročina neznosna. Naše sobotno kolesarjenje zaključimo v Varaždinu na Hrvaškem, kjer pripravljajo celodnevno dogajanje na starih dravskih bazenih: http://www.dravafestival.si/pr...

Nedelja: 16. julij: Varaždin – Legrad (49) - Prevozi

V nedeljo kolesarimo do Legrada, sotočja reke Mure in Drave. Po kosilu bo za vse udeležence na voljo tudi organiziran brezplačen prevoz nazaj v Slovenijo, kamor pa seveda lahko pridemo tudi z vlakom ali avtobusom.

Možnosti prenočišč ob poti, torej v Dravogradu, Mariboru in Varaždinu so na voljo tukaj.

Vsak izmed prijavljenih udeležencev prejme majico Drava Bike, ki jo nosi na kolesarjenju, saj se bo ob tem snemal tudi promocijski video za Drava Bike - Dravsko kolesarsko pot in se s prijavo s tem tudi strinja. Prav tako bo na voljo brezplačen 'shuttle' iz Legrada na Hrvaškem zadnji dan kolesarjenja, v nedeljo, dne 16. julija, na relaciji Legrad - Varaždin - Ormož - Ptuj - Maribor za vse udeležence. Tudi vodenje in organizacija je za udeležence brezplačno. Vsi ostali stroški, ki nastanejo na poti (stroški prevoza z vlakom ali avtobusom, hrana, pijača, nočitev) vsak udeleženec krije sam. Vsak udeleženec vozi na lastno odgovornost in po veljavno cesnto promtnih predpisih. Obvezna je čelada in izpravno treking ali gorsko kolo.


Ob prijavi obvezno navedite sledeče podatke:

  • Ime in priimek
  • Datum rojstva oz. starost
  • Naslov
  • Poštna številka
  • Pošta
  • Telefon
  • E-naslov
  • Velikost majice
  • Podatek ali kolesarite ves čas sli le etapo in katero etapo

Prijave zbiramo do četrtka, dne 13. 7. 2017 do 17 ure.

V kolikor nimate svojih koles, si le-ta lahko izposodite v Bike Shop Radlje, Bike Center Maribor in v Centru mobilnosti Maribor.


Več o Dravski kolesarski poti / Drava Bike (www.dravabike.si):

Zanimanje za daljinske kolesarske poti je v tem delu Evrope zelo veliko. Drauradweg ali Dravska kolesarska pot na avstrijskem Koroškem je zelo dobro obiskana. ADFC (nemški kolesarski klub), najpomembnejša mednarodna institucija za klasificiranje kolesarskih poti, je v letu 2015 Drauradweg/Dravsko kolesarsko pot v Avstriji ocenila s petimi zvezdicami, kar je najvišja možna ocena posamezne poti v Evropi in s čimer je postala ena izmed samo štirih kolesarskih poti v Evropi z najvišjo oceno. Na slovenski in hrvaški strani pa trenutno veliko napora vlagamo v razvoj, signalizacijo in urejanje lastništev, da pot in ponudbo čim bolj približamo ravni na avstrijski strani.

V letošnjem letu je predvidena nova označitev trenutne trase Dravske kolesarske poti, katere strošek nakupa in zamenjave tabel bo krila DRSI (Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo), elaborat postavitve je pripravila RRA Koroška, strokovna služba Partnerstva za Dravsko kolesarsko pot, v katero je vključenih 18 občin ob reki Dravi, 3 razvojne agencije in Zavod za turizem Maribor - Pohorje. RRA Koroška izvaja aktivnosti, vezane na prostorsko umestitev in izgradnjo novih odsekov ter koordinira izvedbo nove označitve Dravske kolesarske poti. Obnova označitev je potrebna, ker je trenutna označitev pomanjkljiva, neenotna ter podaja kolesarjem premalo informacij. Ob enem pa bo omogočala, da bo vsak odsek Dravske kolesarske poti, ki bo na novo urejen, možno priključiti na kolesarsko pot s prilagoditvijo signalizacije.

Trasa Dravske kolesarske poti, ki bo označena, bo v večji meri potekala po obstoječi trasi, spremembe bodo v novem delu, skozi Občino Selnica ob Dravi in v Mestni občini Ptuj. Skupaj cca. 12 km nove trase. Nove table bodo po pravilniku rdeče barve ter bodo imele enoten logotip Dravske kolesarske poti, ki je uporabljen tudi v Avstriji. Pri tem bodo vodile tudi do vsakega občinskega središča.

V pripravi je nova spletna stran, celostna grafična podoba, karte, proces vključevanja ponudnikov v Inkubator Drava Bike, inkubator za ponudnike storitev ob kolesarski poti, ki se lahko vključijo in poučijo o potrebah kolesarjev in se bodo lahko tako sočasno z izboljševanjem kolesarske poti izboljševali tudi s svojo ponudbo in storitvijo.