Letni kino Minoriti

Datum

Lokacija

Avditorij LGM

Območje

Mariborsko območje

Kategorije

Spremljevalne prireditve

Organizator

Društvo za razvoj filmske kulture

Podjetje Projektor d.o.o.

Javni zavod LGM

O dogodku

V soboto, 17. junija ob 21. uri v okviru festivala Drava bo za ogled na voljo prvi filmski preddogodek. Tematika večera bodo reke: za uvod naša domača reka in dokumentarec Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Reka Drava – Darilo narave za vse generacije, sledil pa bo celovečerni dokumentarec o tragični zgodbi zajezitve severnoameriških rek DamNation, ki jo je na žalost možno preslikati v vse dele sveta. Lepo vabljeni/e.

Damnation

DamNation je rekam posvečen film, ki prikaže tragično zgodbo severno ameriških rek, ki jo je na žalost možno preslikati v vse dele sveta. Reke kot najintimnejši del narave smo v zadnjih 120 letih sistematično uničevali z jezovi z namenom pridobivanja električne energije. V tem smo bili zelo učinkoviti - malokatera večja reka je namreč ostala nedotaknjena in v zadnjem času so se začele kazati negativne posledice; lososi vsa ta leta ne dosegajo več povirnih območij, kjer se drstijo in zato izumirajo; ekosistemi ob izvirnih delih rek so osiromašeni, podobno pa se dogaja s spodnjim tokom rek in morji kamor tečejo - sedimenti iz hribov teh krajev ne dosežejo več. Ko prekineš rečni tok, prekineš življenje.

DamNation je film o aktivizmu, ki razbija mit o hidroenergiji kot zelenem viru energije. K sreči so se nore ideje o odstranjevanju jezov iz 80-ih let pred štirimi leti pričele uresničevati. Videti, kako se v reko vrnejo ogromne jate lososov, iz ogromnih akumulacijskih jezer zopet pogledajo potopljeni kanjoni, kako ponovno nastajajo peščene morske obale in oživijo obrečni ekosistemi je kot iz pravljice. K sreči je vsaj ta pravljica nekje resnična, prikazana pa v tem izrednem filmu!

ZDA, 2014, 87 min,

Režija: Travis Rummel in Ben Knight.

Reka Drava – Darilo narave za vse generacije

Drava je reka življenja. Ne omogoča ga samo nepredstavljivi množici živali in rastlin ampak tudi ljudem. Ali se tega v resnici zavedamo? V kratkem dokumentarnem filmu ugotovite, kako živa je Drava danes, in spoznajte prizadevanja mnogih, da takšna tudi ostane.

Slovenija, 2016, 21 min

Produkcija: Gregor Šubič, Luka Božič, in Damjan Denac.

V sodelovanju z: Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.