Priporočamo

Mednarodno srečanje splavarjev Evrope

Datum

Lokacija

Drava - stara struga, Malečnik - Vurberg

Območje

Mariborsko območje

Kategorije

Šport Rekreacija

Organizator

Turistično splavarsko društvo Krajinski park Drava

Rancarsko društvo Malečnik

O dogodku

Mednarodno srečanje splavarjev Evrope Maribor, 22. - 25. 6. 2017

Od 22. do 25. junija 2017 se v Mariboru odvija Mednarodno splavarsko srečanje. V tem času se bo odvil tudi splavarski kongres, ki bo v petek, 23. 6. 2017, v hotelu Habakuk. Kot član upravnega odbora bo na kongresu navzoč tudi Maribor z enim delegatom. Maribor bo v tem času obiskalo približno 250 evropskih splavarjev, združenih v Mednarodno splavarsko zvezo, ki deluje že 30 let in katere član je od leta 2003 tudi Turistično društvo Maribor.

Za Mednarodno srečanje splavarjev se je mesto Maribor uspešno potegovalo na kandidaturi leta 2012, ko so tudi vložili prošnjo za pridobitev naslova International timberaftsmen city, s čimer se je mesto zadolžilo, da bo še naprej zgledno ohranjalo tradicijo splavarjenja. Tudi tradicija Turističnega društva Maribor na področju splavarskih dogodkov traja že dolgih 33 let, med njimi je najbolj znan vsakoletni Splavarski krst, ki poteka na mariborskem Lentu. Danes se Turistično društvo Maribor ukvarja pretežno s splavarskim turizmom; tradicionalne vožnje s splavom so domačinom in turistom na voljo od aprila do oktobra, na njem prikažejo splavarski krst in druge flosarske običaje. Za namene Mednarodnega splavarskega srečanja so tudi izdelali povsem nov splav, ki že prevaža goste, pred kratkim pa so na njem opravili uradni poročni obred.

Splavarjem, ki se bodo udeležili srečanja, bodo predstavili znamenitosti in zanimivosti Maribora, saj si bodo v petek, 23. 6., ogledali mesto in seveda Hišo Stare trte, kjer se bodo vkrcali na splave.

Sobotni termin, 24. 6., je namenjen stari strugi reke Drave in spominu na tradicionalno rancarijo iz davnega leta 1968. V ta namen so sestavili pet manjših splavov in z njimi se bodo člani mednarodne zveze popeljali od Dupleka do Dvorjan. Spremljale jih bodo rance iz Malečnika in Dupleka. Pričakujejo, da bo dogodek za člane mednarodne zveze vsekakor privlačen, saj bodo pogoji na Dravi izziv za mnoge, ki prihajajo iz divjih in hitrih rek. Hkrati so želeli program obarvati z adrenalinom, tradicijo in predvsem naravo. Namen druženja splavarjev v občini Duplek je mednarodni zvezi ponosno pokazati, da nosi občina Duplek v svojem grbu lik splava in da kraj krasi krožišče z leseno skulpturo rancarja in rance, ki nas spominjata na dni, ko so dupleški splavarji sodelovali pri transportu lesa po reki Dravi do Hrvaške in še naprej.

Za občane oz. širšo javnost bo predvsem zanimiva povorka, ki bo v nedeljo, 25. 6., s pričetkom ob 11. uri od Frančiškanske cerkve do Lenta in Hiše Stare trte, kjer bo svečani zaključek srečanja s predajo zastave mednarodne zveze italijanskim kolegom, organizatorjem srečanja prihodnje leto.

Organizacija Mednarodnega srečanja splavarjev je za mariborske flosarje, kot se imenujejo člani sekcije Turističnega društva Maribor, najpomembnejši dogodek v celotni zgodovini delovanja na področju splavarjenja, na katerega se bodo še dolgo s ponosom spominjali.